Blog

RSS

Les notícies del passat, un altre motiu per a visitar “Un taller de notícies”

01-03-2023


Les notícies del passat, un altre motiu per a visitar “Un taller de notícies”
Entre gener i abril de 2023 es pot visitar a les nostres sales l'exposició temporal “Un taller de notícies. A l'interior del Diari Informació”, en la qual s'explica com es realitzava un periòdic, en concret l'Informació, amb la tecnologia mecànica existent fins a la irrupció de l'offset en 1980. A més de part dels elements utilitzats en el procés d'impressió, com la gran *linotipia que ocupa el centre de la sala o la taula on els caixistes componien pàgina a pàgina tot el periòdic, s'exposen sis exemplars del Diari informació datats entre 1947 i 1965, a fi de facilitar l'observació dels canvis aplicats en el seu disseny, però també en l'estructura de les seues seccions. Si ens detenim a observar aquests vells exemplars de periòdic, trobarem una quantitat de notícies que, hui dia, passats seixanta o setanta anys, ens resulten d'allò més curioses, però també ens ajuden a veure amb perspectiva com ha evolucionat el nostre entorn en tot aquest temps.

 

Ens centrarem en aquest text a analitzar les ressenyes que es feien d'esdeveniments relacionats amb el turisme o amb la visita de persones de l'estranger a la nostra terra, alguna cosa que donem per descomptat actualment, però que en temps de l'autarquia era realment un esdeveniment digne d'esment. Així, a l'abril de 1958 llegim algunes notícies breus que tracten sobre el tema, que passem a transcriure ací:

 

MÉS TURISTES QUE L'ANY ANTERIOR

 

Enguany supera amb escreix a l'anterior el moviment de viatgers a Elx. Així, per exemple, al març de 1957 van ser atesos en l'oficina de Turisme seixanta estrangers, mentre que en el mes passat van ser tres-cents seixanta els que van acudir a la mateixa amb idèntics fins.

 

Cal ressaltar, a més, que no tots els turistes acudeixen a l'oficina esmentada per a recórrer Elx i els seus horts de palmeres

 

BELGUES Al MISTERI D'ELX

 

En l'oficina de Turisme, existent en els baixos de l'Ajuntament il·licità, s'ha rebut una carta d'una agència turística de Bèlgica, en la qual demana dades i preus relacionats amb el projecte existent en aquell país per a l'arribada de belgues, el mes vinent d'agost, amb la finalitat de presentar el drama sacre-líric <>.

 

Com és natural, s'ha contestat en l'acte a quant se sol·licitava en aquesta, adjuntant-li al mateix temps fullets explicatius de la ciutat i els seus monuments artístics.

 

Hui dia ens resulta curiós trobar la notícia en la visita d'un grup de belgues, però això ens convida a reflexionar sobre quin era la realitat social en el moment en què es van escriure aquelles línies, sobre l'immens treball realitzat en el sector turístic i en molts altres per a recórrer el camí caminat en aquestes dècades.

 

Sens dubte la notícia en la qual trobem més interés és en l'apareguda el diumenge, dia 29 de novembre de 1964, en la qual es detalla com seran les obres de l'aeroport del *Altet, encara per construir en aqueix moment, i en el qual es llancen algunes quantitats que en aquella data eren meres prediccions. La notícia porta per títol “375 hectàrees ocuparà l'aeroport del *Altet”, i s'apunta “Es calculen uns quatre mil passatgers en el dia punta de 1971, i quasi cent dènou mil al setembre d'aquest any”, eren dades astronòmiques en aquell moment (per si ens pica la curiositat, Aena va informar que el mes de setembre de 2022, amb el turisme encara no recuperat del tot després de la pandèmia del *Covid, van passar pel nostre aeroport 1.356.590 viatgers/as, i que en aqueixos nou primers mesos de l'any se superaven els 10 milions).

 

I és que el turisme és un tema d'interés provincial des de molt abans del que potser pensem, com demostren aquestes notícies, i com també testifica un cartell que hem penjat en l'exposició, en ell sobre un fons taronja es dibuixa una gran palmera de color roig després de la qual apareix un sol groc, en la part inferior del *poster un missatge en dos idiomes, alemany i espanyol: “Faça com el sol: Passe l'hivern a Alacant!”.

 

Autor: José *Aniorte, gestor cultural del Museu Escolar.

Vols conéixer totes les nostres novetats?

Subscriu-te a la nostra newsletter!


Mecenatge

Mecenatge

Multimedia

Multimedia

Multimedia

Col·leccions

Premis i reconeixements



Top